top of page

Hoe? Zó kerk!

Verwarring alom…

Sinds ik in augustus een keertje weer – met een huilend hart – een kerkdienst bezocht had, was ik er niet meer geweest. Vanmorgen zat ik er weer.. opnieuw met sterke emoties. Ik was niet gegaan omdat ik dat zo graag wilde. Ik had simpelweg het idee dat God aan me vroeg of ik wilde gaan. Dus ik ging.


Voorbij alle corona-gerelateerde hobbels, maar mét een kop koffie, zat ik – nog als enige - in de kerkzaal. Opnieuw dat gevoel: verwarring! Aan de ene kant verdriet om dát wat er ooit was, maar nu al heel lang niet meer. Een liefdevolle gemeenschap. Niet volmaakt, maar wel sprankelend. Aan de andere kant met steeds meer de gedachte: Het is tijd om een nieuwe weg in te slaan.


In de tien dagen Bidden & Vasten in September had ik aan God gevraagd hoe Hij kijkt naar de wereld van nu en met name naar de positie van de kerk. Ik had de indruk dat God zei: “ Houd je focus scherp. Wat prioriteit heeft moet prioriteit krijgen!” En: “Jullie hebben nu lang genoeg gehoord hoe het moet, een volgeling van Jezus zijn, ga het nu maar DOEN!”


Dan kom ik opnieuw bij de vraag: Wat is KERK-ZIJN?

Kerk, dat is ATAP en GUG! ATAP: de kerk van Alle Tijden en Alle Plaatsen. GUG: Gods Universele Gemeente.


Jezus bidt: Laat hen één zijn, zoals wij één zijn. En wij waren verdeeld. Dachten dat ónze ‘kerk’ het toch ietsje beter deed en begreep dan al die andere kerken. En dat dachten al die andere ‘kerken’ dus ook… Dat was geen kerk, dat was een community. Of misschien een organisatie.


Maar het Lichaam van Christus, dat zijn wij samen, dat gaat niet in de eerste plaats over wat we doen, maar over wie we zijn, IN CHRISTUS! En vanuit Gods perspectief zijn we allang één. Maar kennelijk hebben we dat zelf niet zo doorgehad. Als we beseffen wie we zijn, dan gaan we als vanzelfsprekend de dingen doen die Jezus deed en die God voor ons had voorbereid. Eén van hart en ziel en geest / Geest….

Houd de focus scherp. Sommige dingen zijn een middel, andere een doel. De zondagse kerkdiensten zijn geen doel in zich. Ze zijn een middel om te komen tot ons doel: ons voorbereiden om Jezus te kunnen vertegenwoordigen in deze wereld!

Comments


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page