top of page

Hoezo kerk?

Dit schreef ik in Augustus 2020


Wil ik écht weer graag naar de kerk?

Wat verlang ik dan? Een goede preek, dus onderwijs? Samen zijn met anderen? Is stilte aanbidden? Niet-koffiedrinken na de dienst?

Verlang ik ernaar om in het nieuwe corona-keurslijf geperst te worden? Me registreren voor een kerkdienst, ontvangen worden door een goedgekeurde en goedbedoelende commissie-die-de-regels-moet-hanteren? Graag hier desinfecteren.. gezondheidscheck… nee niet naar de garderobe.. nee liever ook niet naar het toilet… ik breng u even naar uw gereserveerde plaats.. ver bij anderen vandaan.. nee, niet meezingen.. na de dienst graag z.s.m. weer vertrekken… Ik snap wel dat het moet, maar het roept zóveel weerstand op…

Waar verlang ik naar?

Naar de kerk gaan om meer kennis over God te ontvangen óf in Gods tegenwoordigheid zijn en zijn hart meer leren kennen? We hebben niet zozeer meer woorden nodig in ons hoofd, maar wel in ons hart. Gods volk gaat verloren door een gebrek aan kennis. Als in de bijbel het woord ‘kennen’ wordt genoemd gaat het niet over hoofdkennis maar over hartskennis. In de Grönniger Bibel wordt dat genoemd ‘vertrouwd zijn met God’. Het Hebreeuws gaat nog een stap verder, daar betekent het woord Jadah: de intieme kennis van God, op het niveau van de intimiteit tussen man en vrouw. Meer leren óver God verandert mijn hart en mijn leven niet. Maar als ik meer in Gods nabijheid ben, mijn relatie met Hem groeit in de diepte, dan zal mijn hart, en daarmee óok mijn denken en mijn doen, ten goede veranderen. God wil graag dat we zijn nabijheid zoeken. Hij is immers onze Vader die ons liefheeft. Wat denk je wat een liefhebbende vader graag ziet, dat je het liefste bij hem uit de buurt blijft, dat je bang voor hem bent, dat je heel hard je best doet om hem goedgezind te laten zijn, dat je steeds maar voor hem aan het werk bent, óf dat je een optimale relatie met hem hebt? Dat je vrijmoedig in en uitloopt, je hart deelt, zijn liefde ontvangt en hem je liefde toont? In zijn nabijheid ontvangen wij genezing van onze wonden, gaan we zien wat onze relatie bevordert én wat het schaadt. Worden we veranderd naar zijn beeld, staat er in de Bijbel. Jawel, we gaan meer op Jezus lijken.

Liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing nemen toe. Bitterheid, wrok, onenigheid, oneerlijkheid, eenzaamheid en allerlei destructieve neigingen nemen af. De volgelingen van Jezus, die nauw met Hem hadden opgetrokken toen Hij op aarde was, volgden Hem na. Dat betekent niet dat ze alleen maar de dingen doorvertelden die Hij hun had geleerd. Nee, ze déden de dingen die Hij deed. En God voegde er KRACHT aan toe en er gebeurden wonderen en tekenen.

Als wij zó kerk zijn, dat we echt groeien in de intieme relatie met God, dat we niet bang zijn voor Hem, of ons gedragen als een slaaf die hard moet werken om gewaardeerd te worden, maar wanneer we elkaar helpen om meer Kind van én vóor Vader te zijn, dan gáan we meer op Jezus lijken. Dan gáat de wereld zien wie God is. Dan zijn we – denk ik – kerk zoals God dat bedoeld heeft: Laat zó je licht maar schijnen bij alles wat je doet, zodat de mensen zeggen: God is goed!

Dáar gaat mijn hart harder van kloppen.. Dáar wordt mijn passie opgewarmd! Daar komt een lied in mijn hoofd én in mijn hart:

Wat een wonder, dat ik meewerken mag in uw koninkrijk, dat ik meewerken mag en ik U van dienst kan zijn. Met eigen handen zal ik werken aan Uw recht. Ik dank U Heer en doe graag wat U mij zegt. Wat een wonder dat ik meewerken mag, in Uw koninkrijk, dat ik meewerken mag en ik U van dienst kan zijn. Met eigen handen zal ik werken aan Uw recht. Ik dank U Heer en doe graag wat U mij zegt. Wij mogen bidden voor wie ziek is, koken voor wie honger heeft, steunen wie de kracht mist, troosten wie gevangen leeft, Jezus deed het ons voor, de Vader geeft, wij geven door. Wat een wonder dat ik meewerken mag, in Uw koninkrijk, dat ik meewerken mag en ik U van dienst kan zijn. Met eigen handen zal ik werken aan Uw recht. Ik dank U Heer en doe graag wat U mij zegt. Wij morgen zorgen voor wie arm is, kleden wie geen kleren heeft, helpen wie gevlucht is, delen met wie niets meer heeft, Jezus deed het ons voor, de Vader geeft, wij geven door. Wat een wonder dat ik meewerken mag, in Uw koninkrijk, dat ik meewerken mag en ik U van dienst kan zijn. Met eigen handen zal ik werken aan Uw recht. Ik dank U Heer en doe graag wat U mij zegt. Ik doe graag wat U mij zegt. Ik doe graag wat U mij zegt. Ik doe graag wat U mij zegt.

God, wilt U ons leren hoe we kerk mogen zijn, naar uw wil? Wilt U ons passie geven voor U? Wilt U ons helpen om ons écht aan U toe te vertrouwen, dat U in alles Heer bent over ons, zodat U écht tot uw doel kunt komen in ons leven… En wilt U ons helpen ons echt 100% over te geven aan U?

Dat is mijn (en Gods?) (en ons?) verlangen….

Hinke Braam

Comments


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page